lördag 3 januari 2009

Kavalkad i tyger





















Som jag skrev tidigare var jag och K.S på Myrorna i Ropsten igår. Vi brukar åka din några gånger om året och det är sällan vi kommer hem tomhänta. Detta är vad jag kom hem med igår. Hela kalaset gick på 201 kr inkl en stor kasse. Självklart lyckades vi ju pricka in en dag då alla tyger och sybehör kostade 10 kr styck utan hänsyn till tidigare pris. Så det blev en massa tyger, två små roliga förkläden till barnen, en helt oanvänd prickig body, massa meter brunt bomullsband, ett klassiskt stickmönster och 3 meter handknypplad bred spets med hjärtmönster. Två av tygerna var från början stora 70 tals klänningar som jag klippte fria från sömmar. Det var långa och vida modeller så det kommer räcka till en hel del.

Kan även numera titulera mig som stolt ägare till en Sony Cyber-shot DSC - H5. Ja kameran kom efter lite om och men att flytta hem till mig. Har lite smått börja fota med den och det är kul när bilderna blir så mycket bättre och framförallt skarpare.

På pysselfronten finns det inte mycket att presentera du all tid tas upp av mitt kreativa Waldorf projekt. Så även om det inte märks här sys, målas, virkas och broderas det för fullt här hemma. Har nog en hel del timmar kvar men sen kommer bilderna.

fredag 2 januari 2009

Mitt nyårslöfte, kanske snart uppfyllt!



Mitt nyårslöfte är på god väg att bli uppfyllt. Slog två flugor i en smäll. Bestämde mig för att lova mig själv att ta mer och finare bilder på Skorpan och Lilltrollet och att det skulle bli skarpare och mer kreativa bilder till bloggen. Har fått upp ett spår nu och ev är denna lilla kamera min till kvällen. Fortsättning följer...

Nu ska jag göra mig iordning för jag Skorpan och K.S ska till Myrorna i Ropsten och se vad man kan fynda där. Hoppas på något fint mönster, lite tyg, nån bra bok och jag vad mer man nu kan fynda. Oftast blir det ingenting eller en massa saker. Happy hunting!

torsdag 1 januari 2009

Pysselåret 2008

Gott nytt år så där lite efter tolv slaget!

Nu har vi kommit hem från festen. De små är i säng. Hunden är rastad. Sminket är borttvättat. Festkläderna upphängda på sin galge igen och de trogna mjukisarna är på. Ett nytt år är här och allt känns bra. Tänkte vara en liten korp och låna ett inlägg från några andra fina sybloggare. Det är väl en liten summering av det gångna och kommande pysselåret. Here we go!

Årets plagg

Måste nog säga att det var setet jag sydde till Skorpan för några dagar sedan. http://minimojj.blogspot.com/2008/12/nyrsklderna.html Men jag är även väldigt nöjd med byxorna jag sydde för ett tag sedan. Sitter som en smäcklillan http://minimojj.blogspot.com/2008/12/det-blev-miss-sixty-med.html

Årets upptäckt

Ja det är faktiskt några stycken. Börjar med på strykbara halkstjärnor. Tyckte att det var en så bra idé så någon borde ju redan tänkt på det och fixat biffen. Efter lite eftersökningar hittade jag dem. Sen får jag nog säga bordet Norden från Ikea. Ett slagbord med lådor under. Perfekt för dig som inte har jättemycket plats men ofta sitter vid köksbordet och pysslar. Själv har jag fyllt lådorna med sysaker och konstmaterial http://www.ikea.com/se/sv/catalog/products/20104718 Sen som sista sak får jag säga möjligheterna som dök upp när jag skaffade separat overlock och coverstitch maskin. Hur grymt som helst att ha båda framme, trädda och redo.

Årets miss

Där har jag faktiskt två saker på min lista. Första är helt klart att jag inte han besöka Galleri Hemsytt nu i november http://galleri-hemsytt.blogspot.com/ . Andra är uteblivet besök på Symässan.

Årets bot och bättring inför nästa år

Aldrig strunta i att pressa sömmar medans jag syr för att sedan försöka fixa det i efterhand när allt är klart. Samt anstränga mig mer med bloggbilderna. Mer kreativa foton med bra skärpa till folket.

Årets roligaste

Skorpans minspel när hon fick sin virkade leksaksmat i julklapp. Fortfarande en favorit i leksakslådan. Den virkade jordgubben har varit överallt.

Årets tråkigaste

Samma varje år. Tvätta, stryka och mangla alla tyger innan man börjar sy. Dock är det värt all möda att säkert kunna säga att det man syr inte kommer krympa eller dra sig i första tvätten.

Årets finaste kommentar

Det var en mamma på öppna förskolan som sa: - Synd att vi inte kan stoppa Skorpans kläder i en förstoringsapparat. För jag vill oxå ha sånna!

Årets bästa pysselminne

Det måste faktiskt vara idag, eller igår om vi ska vara petiga. Vi hade lite tid över innan vi skulle göra oss nyårsfina. T hade förlorat ett vad tidigare på året och skulle därför virka en mus med öron och svans. Han har inte ens rört en virknål sen syslöjden i skolan. Av någon anledning började vi på den då. Eller rättare sagt han, jag visade bara och sen gjorde han allt själv. Så nu är kroppen klar, stoppad och ihopvirkad. Det som var så himla gulligt var att han sa: - Det här var ju faktiskt roligt. Den kommentaren i kombination med hans extremt koncentrerade min var bara sockersöt. Puss på dig!

Årets önskan inför nästa år

Att jag kan lägga undan lite pengar till fler nyanser av overlocktråd samt lite roliga pressarfötter till coverstitchen. Att jag kommer hitta fler fina tyger på mina loppisäventyr. Samt att jag önskar att jag kommer få tid och möjlighet att träna mer på mönsterkonstruktion, kanske en kurs må hända.

Gott nytt år på er alla. Hoppas 2009 blir ett år vi alla mins med ett stort leende på läpparna!

KRAM

onsdag 31 december 2008

Fynd från Myrorna




Igår kväll blev det en massa sytt. Började som vanligt ganska sent men höll ju på desto längre. På dagen gjorde jag ett besök på Myrorna. Skulle bara köpa rosa garn i lite olika nyanser men det blev garn + två meter av det rödrutiga tyget som jag sydde toppen av + en storblommigt 70 tals tyg i vitt, gult, orange och brunt. Allt för exakt 100 kr.

Tanken var ju att jag bara skulle sy den gröna toppen till Skorpan att ha under sin mysdräkt nu ikväll, men när jag hittade det röda tyget kunde jag inte låta bli att sy en till med långa ärmar av det. Hade ju redan röd muddväv hemma. Mönstret är en vanlig raglan tröja i storlek 62 som jag klockat, förlängt och breddat med 5 cm på mitten för vidden. Halsöppningen har jag gjort mer urringar och mudden rynkar ihop när den sys i och ger en klänningseffekt. Är inte helt nöjd med den gröna toppen men den röda blev jättebra. Mönstret är lite mer lämpat för ett stumt tyg.

Den ursprungliga anledningen till att jag skulle till Myrorna var ju rosa garn. Håller nämligen på med min andra Waldorfdocka. Denna är lite större och så långt ifrån traditionell man kan komma. Gissar att hon kommer vara ganska ensam i sitt slag. Men än får det vara en hemlighet. Kan dock ge en ledtråd om färgval: Gult, Orange, Rosa och Grönt. Barn gillar ju färg :)

tisdag 30 december 2008

Nyårskläderna





Jag försöker hålla löftet om bättre bilder. Sydde Skorpans nyårskläder igår kväll men väntade eeenda tills nu med att fota dem för att kunna ta en bild ute i solen. Känns som om det var värt det för idag lyckades till om med min lilla skrutt kamera ta några bra skarpa bilder.

Bestämde innan jag började sy att jag skulle göra något snyggt men mest praktiskt då man ju faktiskt är ute ganska mycket på nyår. Overallen ska på och av och det blir lite spring. Så en matchande mysdräkt i sweet tyg blev det. Tyget är en stor stuv som jag köpte nu i dagarna från Ohlssons Tyger och Stuvar på Sveavägen. De har haft 25% rabatt på hela sortimentet i december. Muddväven är där ifrån oxå.

Mönstret är mitt eget. En vanlig omlott tröja som jag ändrat knäppningen på samt lagt till en luva med lite strutkänsla. Denna gång valde jag att fodra luvan med tunn chokladbrun fleece. Har även stickat ner de flesta sömmar med vanlig tvillingnål. De två tryckknappar som är inne i tröjan sitter på två isydda band så det inte syns från utsidan.

Tänkte att jag ikväll skulle sy en singoalla inspirerad topp och ett par blöjbyxor i grön trikå som hon kan ha till. Har sedan tidigare virkat ett par chokladbruna mokasiner med gräddvita skinnsulor. Tänkte att de skulle passa till så jag ska sy på samma chokladbruna muddar på dem så de sitter kvar lite bättre.

Så nu är det bara jag som ska kläs oxå...

Virka en mössa... Bah!




När jag inte är mammaledig gör jag dreads. Vilket jag idag har insett är en hellskottas massa virkning. Har jobbat med det en massa år nu från och till. Ibland heltid och andra tillfällen bara då och då. De som aldrig sett någon göra dreads förstår nog inte vilket hantverk det ligger bakom. Så när jag lägger upp en bild på en virkad mössa är det bara en piss i Nilen i jämförelse med hur mycket mer virkning det finns i några dreads. Här är lite bilder på ett förlägningsjobb jag gjorde för snart 2 år sen.

Första bilden föreställer kundens egna hår innan arbetet börjat. Här har jag bara kammat igenom det och fotat. På andra bilden har jag sektionerat in hennes hår i små fyrkanter och fäst alla med en liten gummisnodd. På tredje bilden kan man se de tre arbetsmomenten på samma bild. Överst det orörda sektionerade toffsarna. I mitten de tuperade bottnarna endast bestående av kundens eget hår. Längst ner är de färdiga dreadsen. Där har jag virkat fast en förlägning av äkta människohår och sen virkat från skalpen till toppen på förlägningen. Förlägningarna ser precis ut som de små korta bottnarna jag gjort av kundens eget hår fast längre. Dessa gör jag av vanligt löshår, samma som man köper till hårförlägningar. Ser ut som en lång overlocksöm med fastsytt långt hår hängandes. Den klipper jag upp i mindre delar och tuperar med stålkam.

Den sista bilden är de färdiga dreadsen. Jag använder inget vax eller andra produkter än kundens egna hår plus löshåret. För tuperingen har jag en tät stålkam och virkningen gör jag men den vanlig virknål i storlek 0,75.

Det tar baaaara 8 h *ho ho*

söndag 28 december 2008

Muddisar



Fick lite fnatt nu ikväll runt 00:00, skyller på spökena! Har ju en dotter som bara växer på längden och knapt märkbart runt maggen. Vilket har resulterat i att alla hennes köpebyxor i storlek 68 är lagom i benlängd men så stora att de trillar av i midjan. Så nu fick jag nog och sydde två par muddisar med 68 i benlängd och 56 i midjan. Verkar ju som om bebismodet är anpassat för små knubbisar. Byxor är otroligt trevligt att sy. Bara fem delar att klippa ut. Det blir inte mycket tygspill och det tar inte ens en timme att sy två par.

Båda paren har chokladbruna muddar från Tygverket vid mariatorget. Leopardtyget är från en liten butik i trosa som jag glömt namnet på och den randiga trikån är ett riktigt fynd från Myrorna. Mönstret har jag gjort själv, egentligen bara ett basmönster för byxor som jag breddat i benen och minskat i midjan.

Tycker det är så tråkigt att jag inte har en bättre kamera. Eftersom jag syr och bloggar nattetid är ljuset inte så bra och kameran sämre vilket resulterar i ganska dassiga bilder. Men just nu är det vad min ekonomi tillåter. Ska försöka fota lite mer dagtid och kanske utomhus. Bättre bilder ska det i alla fall bli. Bärmed basta!
 
Besökare idag: