torsdag 11 februari 2010

Jag vill inte plugga dockan

Dockan Klara


För ett tag sen köpte jag boken Sy mjuka dockor av Karin Neuschutz. Den har äntligen getts ut igen och går att få tag på hos de flesta välsorterade bokhandlare. I boken finns det en massa olika mönster på Waldorfdockor i olika storlekar. Jag har sytt flera av den klassiska varianten men i boken fann jag en liten modell med ledade armar och ben. Huvudet och kroppen görs i ett stycke så man slipper allt pul med att sy ihop armarna och halsen. Då dockorna stoppas med kardad ull fick jag tips av boken att man kunde används en torrtovningsnål för att skulptera fram lite mer ansiktsdrag samt forma armar och ben snyggt.


Skulle egentligen plugga hela dan idag men istället gjorde jag denna lilla docka till Skorpan. Hon är ca 25 cm lång och kommer passa perfekt som resedocka nu när vi ska på semester. Jag gillade verkligen denna modell av docka. Den gick hyffsat snabbt att göra och känns som en behändig storlek. Jag sydde två uppsättningar tygdelar så förhoppningsvis tar det inte allt för lång tid tills det blir en liten pojkdocka också. Blev just klar och Skorpan ligger och sover så jag får vänta tills imorgon med att ge den til henne och hoppas att hon får godkännt.

tisdag 9 februari 2010

Liten, liten bebis

Jag kan då inte låta bli att sy små, små kläder när någon i bekanskapskretsen väntar smått. I sommras fick A en liten pojke. Dock visste jag inte om det skulle bli en pojke eller flicka när jag skulle sy så det blev ett könsneutralt set.

En enkel omlott tröja i svart och vitrandig trikå från e-slöjd och ett par mjuka muddisar i chokladbrun velour från A&H. Hade inget mönster i storlek 45 så jag minskade ner på mönster i storlek 56. Använde mig av Skorpans gamla kläder i storlek 45 för att få rätt skala. Tyckte att jag sydde såååå små kläder men de fans ändå en hel del att växa när lilla pyret kom.måndag 8 februari 2010

Från andra sidan graven

Det var 1000 år sedan jag skrev något här på bloggen. Har inte haft samma tid att sitta framför datorn och blogga, så när tiden blev knapp fick bloggandet läggas på is ett tag. Tiden som blev över gick ju ändå åt till allt pyssel. På den fronten har det nämligen inte tagits semester, dock inte dokumenterats lika väl. Men nu jag skaffat en Iphone och laddat ner applikationer från Blogger och ett bra bildredigeringsprogram så nu kan jag fota med telefonen och sen redigera bilderna och blogga on the go. Inga flera tråkiga väntetider på banken eller långa tidsineffektiva resor med tunnelbanan för nu kan jag blogga överallt. Så tanken är att jag i alla fall ska få till några blogginlägg i månaden.

I höstas var Skorpan bjuden på prinsesskalas hos en flicka som fyllde 3 år och vars liv kretsade kring rosa och prinsessor. Något helt främmande för både mig och Skorpan. Men vi skrämdes inte. Jag var runt lite och kollade på de prinsessklänningar man kan köpa och insåg att de flesta var illa sydda i dåliga material. Så födelsedagspresenten fick bli en lite hållbarare prinsessklänning i velour som man kunde ha på dagis. Först gjorde jag en skiss då jag kände att det inte riktigt var min specialitet.


Efter det var det bara att börja sy. Använde ett vanligt tröjmönster och la till lite "prinsessiga" detaljer. Tygvalet föll på A&H underbara velour, babyrosa spets, rosa muddvöv och gula satinband.


Sydde även en krona i gul velour med resår bak. Båda uppskattades och denna klänning var tydligen den enda som hållt. De köpta dyra kreationerna hade snabbt fallit i bitar. Trisst att betala massa för dålig kvalitet men det var kul att sy en egen. Rekomenderar det om ni har någon liten prinsessa utan kläder.

 
Besökare idag: