lördag 27 december 2008

Julklappar till mig!

Fick lite pengar i julklapp som jag skulle köpa mina egna julklappar för. Sagt och gjort! Detta är vad jag har beställt idag. Kommer nog bli lite tyg och en del sytråd oxå men detta börjar vi med. Ska ju även spara pengar, men de bränner lite i fickan. Började i alla fall med att beställa Ottobres lösnummer från 08 och 07. Blev två höstnummer och ett sommarnummer. De har bra basmönster som man lätt ändrar om till det man själv vill sy. Dock är de lite stora i storleken men det finns en mätguide i tidningens så man kan korrigera det innan man börjar sy.

Sen har jag länge gått och tänkt på att beställa vävda etiketter till de barnkläder jag syr. Har ju mest sytt för eget och vänners bruk men nu när jag börjat sy upp på beställning känns det som om det är dags att sätta ett namn och märke på kläderna. Valet föll på Inimini, så nu har jag designat och beställt dubbelvikta vävda tygetiketter (från http://www.mera.se/ ) med namnet och den ny reggade blivande hemsidedomänen http://www.inimini.se/. Än finns det inget där men kändes olustigt att beställa lapparna utan att ha domännamnet säkrat. Så nu är det i alla fall mitt. De hade julrea på Loopia så det kostade bara 9 kr. Bilden ovanför föreställer i alla fall hur etiketterna kommer se ut. Måttet är när man sytt fast dem 2,5*2 cm. På hemsidan säger det att de kommer ta 3-4 veckor så jag väntar med spänning på det färdiga resultatet.

Satt på julaftonsnatten och skissade upp den färdiga minikollektionen bestående av 3 par byxor, 2 klänningar, 4 tröjor, 2 bodys, 2 undertröjor, 1 kjol, 3 mössor och 2 kappor. Så nu ska jag börja med mönster till dessa. Hade tänkt att jag kanske skulle ha hunnit att sy upp prov på det mesta innan lapparna kommer för då kan jag börja sy den slutgilltiga kollektionen med snygga ettiketter. Skulle vilja vara helt klar i slutet av februari. Men vi får se, man vet ju aldrig vad som dyker upp emellan. Jag håller ju bara på med det som en rolig grej än så länge så mycket kommer prioriteras före. Så vi får se, vi får se...

onsdag 24 december 2008

Julkläder

















Skorpans julklänning är klar! Eftersom det är lite dragit i morfar och bonusmormors villa fick det bli en fodrad variant med huva. Använde ett omlott mönster och la till en kort puffärm med mudd. Klänningen är ganska kort eftersom jag inte är allt för förtjust i strumpbyxor utan ofta sätter på Skorpan kortare klänningar med ett par jeans. Så egentligen skulle man väl kunna säga att det är en längre tröja.

Det kinesiska tyget var däremot verkligen ingen höjdare att sy i. Tror nästan jag kommer att skippa att sy i det igen. Kanske som inlägg i runda fickor eller så men inga fler kläder i detta material. Repar upp sig bara man tittar på det. Glider och drar sig. Fy för det tyget helt enkelt.

Oj oj! Nu är det julafton oxå. Å det har varit det i hela 2 h och 16 min. Så god jul på er allihopa. Imorgon ska jag slå in alla julklapparna innan T, jag och Skorpan åker till päronen för årets 1:a julafton. På juldag gör vi om allt en gång till med andra familjen.

tisdag 23 december 2008

Förklädesklänning + Byxor







Nu är äntligen julklappen till kusin A klar. Det blev en förklädesklänning i grönrutigt stretchtyg med solgula kantband. Till det sydde jag ett par byxor i samma gröna tyg med matchande solgula muddar. Då kusin a bara är 1 år (storlek 86) strök jag på 4 små halkstjärnor på varje knä så hon ska få lite bättre fäste om hon kryper.
Tidigare har kusinernas mamma pratat om att hon hade letat efter en röd mössa till A. Tror aldrig att hon hittade någon så jag tog och virkade en i rött boucle garn. Virkade fasta maskor som ett pannband innan jag gick över till stolpar. Minskade sen och virkade ihop hela med fasta maskor. Hoppas att den passar. Den är ju för stor till Skorpan och hon är snart 9 mån.
Nu är det bara Skorpans julklänning kvar...

Raglan toppar











Nu mår jag faktiskt lite bättre. Eller så är jag bara glad för att jag är klar med två julklappar till. Utgick från ett Ottobremönster från vinternummret -08. Orginalmönstret är en raglantopp med lång balongärm. Jag kortade ärmen, gjorde dem något mer figurnära och la till tio cm på längden.

Tyget är från två herr t-shirts som jag klippt sönder. För att få ut denna storlek som är 116 cl krävs det minst en t-shirt i storlek medium. Ärmen gör att det krävs en del extra tyg jämfört med en vanlig holkärm. Har använt mig av fållen på t-shirten så jag slipper sy dessa. Halsrigningen och fållen har jag bara sytt med 4 trådig overlock söm. Hoppas kusin Z gillar sina toppar.

Nu ska jag sätta mig framför tv:n men en stor kopp té. Kusin A's julklapp får helt enkelt sys imorgon i samma veva som Skorpans julklänning. Ja så får det bli...

måndag 22 december 2008

Vetevärmare














Titta nu blev det nya fina köksbordet jag fick i julklapp av T som blev bakgrund. det är ett Norden slagbord från Ikea med 6 st lådor under. Hemskt praktiskt och i dem ska jag sortera in alla mina sysaker. Min hobby/syhörna kommer ju inom kort få vika hädan för att vi ska ha plats med en egen del för barnen.

Men, men här är i alla fall de tre vetevärmarna jag sytt som julklappar till bonusmormor, gammelmormor och bonus gammelmormor. Gillade tyget som jag köpt på Ikea för ett par år sen så mycket att jag använde det till alla tre. Gjorde en mer fyrkantig modell för ömma ländryggar, magar och vader. De fick 5 kanaler som gör att vetet inte bara rinner till ena sidan. Det gick åt 6 stycken 500 g paket ekologisk bovete till alla tre. Hittade billigt på Coop för 19.90 så det blev inte speciellt dyrt ändå.

Har tyvärr åkt på någon form av influensa så just nu är det inte alls speciellt kul att behöva sitta uppe och sy. Är inte snorig, febrig eller har ont i halsen men helt matt. Känns som världens bakfylla för att vara exakt. Illamående, har blodtrycksfall och dundrande huvudvärk. För att inte min planering ska spricka måste jag ändå sy presenter till kusinerna ikväll oxå. För imorgon har jag satt undan tid för att åka in till stan en sväng och även sy Skorpans julklänning. Oooh underbart!

söndag 21 december 2008

T's badkars kontor














Nu när jag har sagt till hela familjen att min blogg är förbjudet territorium fram till jul kan jag lägga upp alla julklapps pyssel jag håller på med. Här är en otroligt dålig bild på badkars kontoret jag snickrat ihop till T. Det enda ställe han kan koppla av på när han ska plugga är i badkaret. Efter några insomnings insidenter som nästan lett till bokbad kom jag fram till denna idé. Kontoret är byggt i MDF. Använde sticksågen för att såga ut alla delar. Sen limmade jag och skruvade ihop konstruktionen. Sist blev det slipning och spackel vid de försänkta skruvhålen. Allt avslutades med två strykningar svart halvblank lackfärg.

Lilltrollets julbyxor



Pappa T's gamla favvo jeans fick offra sig för att Lilltrollet skulle få ett par julklapps byxor. Storebror är 3,5 år så dessa är i storlek 104. Var verkligen på gränsen till vad man kan få ut av ett par jeans i herrstorlek. Blev en del pusslande för att få till delarna. Eftersom det är skönt med lite varmare byxor till vintern fodrade jag dem med brun och vitrandig trikå. Så det blir som jeans och långkalsonger i ett. Lilltrollet gillar färg så det fick bli solgula muddar och stickningar. Än är de nog lite stora men så fort han växt i dem ordentligt lägger jag upp en bild.

T har även rensat ut sin garderob så jag fick sätta saxen i en massa roliga skjortor och tröjor så snart kommer det nog mer re-do kläder här på bloggen.
 
Besökare idag: