lördag 10 januari 2009

Waldorf rymdis phone home!

Nu börjar Waldorfdockan från rymden bli klar. Hon är ganska stor ( ca 50 cm) så det har tagit sin lilla tid. Har utgått från en färgskiss jag gjorde innan jag satte igång. Började som vanligt med huvudet. Förutom att jag inte använder ull utan syntetvadd går jag till väga precis som när man gör waldorfdockor. Gör en väldigt hård boll och knyter av för ögon, bakhuvud och hals. För att det ska sitta bra kastar jag även fast snörningen för hand. Efter snörning klär jag huvudet i trikå och syr ihop skalpen. Denna docka som har alvöron och horn fick även dem påsydda innan jag målade dit ögon och mun. Använde textilfärg för mörka tyger köpt på Panduro. Ett tips är att markera exakt vart ögon, näsa och mun ska sitta med knappnålar innan du börjar måla. Svårt att ångra sig om det blir fel.

Kroppen är sydd platt med likadan fram och baksida. Min rymdis har fått fyra armar och detta var krångligare än man kan tro att få till när allt skulle sys ihop. Eftersom sprunden i sidorna behövde vara djupare var det svårt att hålla stoppningen i magen på plats. Önskade vid det tillfället att jag oxå hade fyra armar. Jag stoppar alla delar även magen i tubgas som jag snört av och vikt dubbel. Då kan man stoppa hårt och sedan dra åt det ännu hårdare med hjälp av tubgasen.

På hela kroppen har jag sedan målat oranga prickar med samma tygfärg som ansiktet. Då tyget är något ribbat var det lite pilligt att få alla helt täckande och runda. Slutade räkna tid efter ett tag men det har hittills gått på minst 3 h och då har jag inte gjort baksidan än.

Som man kan se på bilden på det lösa huvudet virkar jag först en perukbas formad som skallen. Den kastar jag fast för hand med en milljard (ja lite lätt överdrivet men inte långt ifrån) små stygn så det ska sittafast ordentligt. Efter det använder jag en liten virknål och fåster "hårstråna" ett efter ett. För att sitta kvar slår jag bara en dubbelknut på mitten. Håret är gjort av nio olika nyanser/sorter av garn. Denna del av arbetet är klart den som tar längst tid. Ca 4,5 timme tog denna kaluffs men då är den ordentligt tjock.

Det jag har kvar nu är de sista prickarna samt att jag tänk sy en klänning och ett par byxor i limegrön velour till henne. Men nu har jag blivit lite less så det får bli några dagars uppehåll innan jag gör det sista. Kan ju pyssla med lite annat emellan. Skorpan behöver ju nya lakan till spjälsängen bland annat. Nu ska jag dock kasta mig på nyinköpta soffan och bläddra igenom de tre sprojlans färska numrena av Ottobre som jag beställde och som äntligen har kommit. Ja, ja jag vet. De är gamla nummer men beställda nya från deras hemsida...

fredag 9 januari 2009

Min nya plånbokBehövde verkligen en ny plånbok och har otroligt svårt för de flesta vanliga modeller. Tycker bara inte om dem och om jag hittar någon jag tycker ser okej ut slutar det alltid med att pengar, kvitton och kort har flyttat in i fickorna igen efter några veckor. Sydde en gång en liten sminkväska liknande sak i stor blommig retro plastduk. Den hängde med länge, för i den fick jag plats med allt. Den blev aldrig så full att den inte gick att stänga och den såg inte så där tråkig ut som alla andra plånböcker gör.

Så nu har jag sytt min första börs med knäpplås. Fick idén igår och köpte metal låset för 39 kr på Panduro. Tyget hade jag hemma. Tror det är ett gammalt fynd från Myrorna och jag inte minns fel. Senapsgul smalrandig manchester på utsidan och foder i brunt med vita prickar. Använde mig av lite vinrött kantband för att göra det hela lite roligare. Gjorde mönstret själv efter att jag tittat på lite bilder på Clasp väskor på Internet Var inte så klurigt så jag la till två innerfickor och ett fack för att det ska bli lite ordning där inne.

Det svåraste var helt klart att sy på metal låset. Tog en stund innan jag fick kläm på det men sen gick det bra. Dock väldigt tidskrävande för att vara en liten sak. Blev dock nöjd med slutresultatet. Så nu är det bara upp till bevis om den duger som plånka.

söndag 4 januari 2009

Utlottning
Som en start på det nya året kommer Rättivsa Barn http://rattvisabarn.blogspot.com/ att ha en utlottning. Du kan vinna ett valfritt plagg ur Rättvisa barns vårkollektion *collection of the 60´s*. För att delta skriver du en kommentar i deras blogg samt länkar till utlottningen på din blogg eller hemsida. Har du ingen sådan så går det bra att mejla minst 2 bekanta och berätta om utlottningen. Vinnaren får välja ett valfritt plagg ur kollektionen, valfri storlek (upp till 7 år). Vinnare presenteras i bloggen den 20 januari kl 12.00.

Å eftersom jag tycker de har väldigt fina kläder deltar jag i utlottningen här på min blogg. Plus då har jag i alla fall något att blogga om nu när jag är fast i det eviga Waldorfprojektet. Dock har jag gjort stora framsteg. Hela dockan är stoppad och ihopsydd. Ansiktet är klart. Håret är på gång och så även övrig dekorering. Sen är det bara kläder som ska sys. Så någon gång i mitten av nästa vecka borde jag vara helt klar. Tänkte sätta mig med henne lite mer nu. Eller så ska jag göra ungspannkaka, har inte bestämt mig än.
 
Besökare idag: