fredag 16 januari 2009

Avslutat och påbörjat projekt


Nu är Skorpans tröja klar! Det är faktiskt det första klädesplagg förutom tossor och mössor som jag stickat/virkat till henne. Tröjan är gjord i Marks & Kattens garn Tuva i 100% ull. Tröjan är stickad i storlek 62/68 så det gick åt ca fem och ett halvt nystan på 50 g. Muddarna stickar jag och resten av tröjan är virkad i stolpar. Som jag skrev tidigare använder jag inte mönster för stickning/virkning utan tar ett sömnadsmönster och följer det istället. Finns nämligen få tillfällen då jag känner mig så dum som när jag ska läsa en mönsterbeskrivning. Blev riktigt nöjd med tröjan och den kommer passa perfekt till de där riktigt kalla vinterdagarna. Gjorde modellen lite längre så Skorpan kommer kunna ha den med bara leggings och sockor. Kommer bli tokgulligt. Ska försöka fånga det på bild.

Igår ringde min mor och sa att jag skulle skynda mig till Myrorna för de hade två stycken fårskinnsåkpåsar i fint skick där för en billig penning. Kastade mig i paltorna och tog mig dit och som tur var fanns de båda kvar. de är jättefina i ullen men tyget på den ena var riktigt fult. Den andra var klassiskt klädd i marinblå manchester i bra skick. Så mitt nyaste projekt är att klä om den med ljusblått tyg. Har sprättat loss alla delar och gjort ett mönster. Ska bara köpa en grön dragkedja för sen har jag allt jag behöver för att färdigställa den. Har bestämt mig för att klä om den i mitt nya tyg med de gröna bladen. Kommer bli så bra. Får se om jag behåller den eller säljer den sen. Har ju två!

onsdag 14 januari 2009

SyswaparmammornaBörjar detta inlägg med bilder på de fynd jag och Skorpan gjorde på vår loppisräd på Kungsholmen/Vasastan. Började med Emmaus på Götgatan där köpte jag ett mönster. Sen bar det av till Kungsholmens Antik och Kuriosa och Stadsmissionen, båda ligger på Hantverkargatan. I kuriosabutiken fann jag tyget med de gröna bladen. Blir nog några jackor av det då det är mer än 4 m och lite tjockare kvalitet. Dock helt oanvänt tyg. På Stadsmissionen köpte jag det bruna tyget med rosor, även det runt 4 m då det har varit två gardinkappor. Detta tyg kommer jag använda som fodertyg till väskor. Sen blev det Myrorna på Tomtebogatan. Där hittade jag gardinkappan med valmoblommor på och ett mönster. Får se vad det blir av denna stuv.

För övrigt ska jag bli en pysselbloggare på riktigt. Jag ska nämligen vara med i min första sybloggarswap. Gruppen heter Syswaparmammorna http://syswaparna.wordpress.com/ och jag hittade dem via en annan bloggare och sen även på Tv 4:as hemsida där det finns en artikel om dem. Tanken är att jag ska få en hemlig kompis som jag ska pyssla ihop ett överraskningapaket till och någon annan i gruppen kommer göra det samma till mig. För att få ett hummm om vem jag pysslar till och vad den personen har för smak och önskemål ska vi alla svara på ett antal frågor som vi sen lägger ut i våra bloggar. På så sätt kan man när man får sin hemliga kompis smyga in på deras blogg och läsa deras svar innan man sätter igång och pysslar.


Dessa är reglerna:

Du ska skicka ett paket till en hemlig vän och det ska innehålla MINST:

1 plagg till barnet/n
1 meter tyg
Något som symboliserar vår för dig
Något roligt till barnet/en
Något gott till mamman
Mönster

Temat är vårmys!

I övrigt så ska jag lägga ut minst två ledtrådar på min blogg, sedan måste en bild på paketet skickas till Syswapmammornas blogg så att alla bilderna är samlade på ett ställe.


1. Hur många barn har du?

Två små rackare. Min dotter på 9 mån och bonussonen på snart 4 år.

2. Kön kläder och skostorlek på barnen

Flicka med klädstorlek 68. Eller rättare sagt hon är smal så på längden i ärmar och ben har hon storlek 68 men i omkrets sitter fortfarande kläder i storlek 56 bra. Hennes mått just nu är: Bröst : 44 cm, Midja: 40 cm, Stuss: 47 cm med blöja, Armlängd: 23 cm, Innerben: 23 cm.
Hon har skostorlek 20.

Pojke med klädstorlek 110 även han är ganska smal men det mesta i storlek 104 passar.
Han har skostorlek 26

3. Vad har du för storlek på kläder, skor/tofflor?

Jag har storlek 38/S i både kläder och skor. Dock har jag lååånga ben.

4. Är du nybörjare, medel eller avancerad på stickor?

Jag stickar inte så mycket just nu men jag har en del erfarenhet så jag skulle väl säga medel. Virkar mycket istället så där skulle jag säga avancerad.

5. Är du nybörjare, medel eller avancerad på sömnad?

Pschaaa, vad ska man säga medel/avancerad kanske.

6. Vilken typ av tyg föredrar du?

Jag gillar tyger med mycket starka färger. Gärna retro. Älskar färgkombinationer som orange/röd/cerise och gul/grön/orange. Velour går oxå hem.

7. Vilken typ av garn gillar du?

Favoriterna är lite tjockare ull garner i starka färger (ex eskimo). Tycker inte om akryl och andra framställda material.

8. Håller du på med någon annan skapande hobby(vad?)?

Syr, virkar, stickar, ritar, målar i akvarell, tatuerar, snickrar, skulpterar, broderar, silversmide, pärlarbeten. Ja det mesta egentlige. Med undantag för färdiga pysselset (ex. Panduros Tilda dockor) och Scrapbooking. Vill använda min egen fantasi.

9. Vad gillar du för godis?

Det är lättare att säga vad jag inte gillar :) Blä för lakrits, riktigt mörk choklad (över 60%) och mandelmassa. Förutom det slinker det mesta ner.

10. Är du allergisk mot något?

Nix pix, varken jag eller barnen.

11. Vilka är dina favoritfärger?

Orange, Cerise, Brun, Grön och Gul.

12. Finns det några färger du absolut inte gillar?

Alla sorters blå och beige. Samt de flesta bleka färger och pastell. Ska det vara färg ska det vara FÄRG!

13. Kaffe eller te?

Ingen kaffedrickare men lite beroende av fruktiga teer Gärna grönt och rött.

14. Vad lyssnar du på för musik?

Jag är allätare men gillar främst singer songwriter. Annars funkar hardcore, jazz, metall, reagge, svensk hip hop, folkmusik m.m. Det är alltid kul att höra något nytt.

16. Vad läser du för böcker?

Gillar böcker baserade på verkliga händelser. Gärna mer tragisk handling. Men samma här som med musik, läser massor och av alla möjliga författare/boktyper.

17. Prenumererar du på någon sy/sticktidning?

Nej men jag brukar passa på att köpa Ottobre när nya nummer kommer ut. Syr ju mest barnkläder.

Ja det var alla frågorna...

Triss i Manchestermonster!Drömde för ett tag sen att jag hade gjort ett mönster och sytt sånna här monster. Drömmen var så verklig att alla detaljer var färska när morgonen kom. Så jag tog och gjorde ett mönster i verkligheten oxå. Har fått för mig att jag inspirerats lite av någon reklam på tv. I alla fall till själva kroppsformen, men är inte helt säker på vad som är verkligt/dröm. Gick i alla fall både snabbt och enkelt att göra dem. Kommer nog göra några justeringar ifall jag gör fler men de är bara finlir. Blev nöjd med tygvalet i alla fall. Att utom syntetvadden var saker jag redan hade hemma så det blev en billig pysselkväll.Tidigare idag blev jag klar med alla delar till Skorpans tröja. Eller rättare sagt alla delar garnet räckte till. 4 st nystan Mark & Kattens Tuva i mossgrönt har gått åt och jag gissar att det kommer gå i alla fall ett till då jag vill ha en luva. Gillar ju inte att sticka men ville ha muddar på tröjan så jag stickade dessa och gick sedan över till virkade stolpar. Fungerar faktiskt väldigt bra. Virkar ju inte efter anpassade mönster utan använder vanliga sömnadsmönster. Lägger bara virkningen över mönsterdelarna för att se när jag ska öka eller minska. Detta mönster är från Ottobres vinternummer -08. Nu har jag spänt upp delarna på gamla soffan som ändå bara står och väntar på att bli ut skickad. Imorgon tänkte jag köpa lite mer garn och kanske ta och montera tröjan. Får se vad jag hinner med...
 
Besökare idag: