lördag 24 januari 2009

Outback fabrics






Har mina ögon på lite tyger som för tillfället bor på andra sidan jordklotet. I slutet av nästa vecka får vi se om några av dem eller varför inte alla får flytta hem till mig i Sverige. Verkar nästan som om många utav de fina retrotygerna spritt ut ryktet att det är trevligt att bo i Australien för det tycks vara så att många av dem emigrerat dit. Så jag tyckte att det var dags för några av dem att få se hur vi nordbor har det. Hoppas de inte kommer frysa. I vilket fall hoppas jag att de ska anta mitt bud och hoppa på nästa plan till mig. Håller tummarna!

För övrigt tycks det kanska som om allt står lite still på pysselfronten, men så är inte fallet. Håller på med en massa tråkigt men viktigt underarbete till kollektionen. Ett "litet" projekt jag håller på med nu när jag är mammaledig men som även ska kunna fungera som arbetsprover. Just nu i dagarna har jag gjort klart alla skisser. Valt ut vilka trikåtyger från E-Slöjd jag ska beställa. Det var helt underbart när brevet med deras tygprover kom. Nästan hundra små tygbitar i regnbågens alla färger. Var otroligt svårt att bara välja ut ca 20 st till min bas.

I veckan som kommer ska jag rita och gradera 5 byxmönster i olika modeller från storlek 56-86. Pröva att sy upp 3 storlekar i varje modell. Göra slutgiltiga ändringar, för att sen göra en hårdmall av alla mönsterdelar med inkluderad sömsmån så man snabbt kan lägga ut dem på tyg, rita av utan att tänka på annat än trådrak och klippa ut. Efter det ska det sys upp minst en storlek av varje modell i de tyger som ska användas i den färdiga kollektionen. Slutgiltigen är det bara utvärdering kvar. Då om allt klaffar är mönstrena för byxorna klara, dvs bara tröjor, tröjklänningar, klänningar, bodys, undertröjor, jackor/kappor, vantar/mössor, åkpåse, filt/snuttefilt och sängkläder kvar. Viiiii Hooo!

För att få pyssla lite utan allt tänk oxå har jag påbörjat en till tröja till Skorpan. denna gång föll garnvalet på solgult Eskimo garn från Drops. Billigt, bra kvalitet och helt underbart att virka i. Precis som på tröjan jag bloggade om innan stickar jag muddarna och plockar sedan över maskorna till en virkning. Underbar teknik för mig som inte är så förtjust i långa stickor.















onsdag 21 januari 2009

Hemliga butiken...




Hittade en helt underbar liten Internet baserad shop på nätet som specialiserar sig på att sälja 50, 60, och 70-tals saker. Å till min förvåning hade de ett stort utbud av fina 70 tals textilier. Det var inte tokbilliga men i jämförelse med t.ex Myrorna och Stadsmissionen var det ett kap. Dessa tyger har jag bokat och ska hämta hem dem i helgen. Alla bitarna är över 2 m långa och mellan 1-1,5 m breda.

Idag skulle jag bara gå in och kolla på mina inköp på deras sida och hittade självklart ett till tyg jag ville ha. Farlig affär det här.



Som ni kanske märker har jag inte lagt ut någon länk till deras shop. Tänkte göra det först men så tänkte jag: -Det här smultronstället ska vara mitt, bara mitt. Å säkert hundra andras, för jag är ju inte den första som tassat in på hennes sida. Men jag ska i alla fall hålla henne hemlig, hemlig... Moh hi hi

tisdag 20 januari 2009

Den fick godkänt!



Skorpan tyckte att den nya haklappen var toppen. Eller rättare sagt mamma tyckte att den var toppen och Skorpan var lika glad som vanligt även fast hon hade "kladdskydd" på sig. Så det kommer sys flera av denna modell.

Knickers



Fick för ett tag sen för mig att jag skulle göra ett mönster på knickers. Ja vanliga muddisar som slutar under knät. Inte för sommarbruk utan sånna som man syr i lite tjockare tyg och använder tillsammans med kalasbyxor eller leggings och socker. Bra till barn som Skorpan som växer mycket snabbare på längden än på bredden. Knickers blir ju inte direkt för korta på samma sätt som vanliga byxor.

Ikväll efter jag sytt klart "haklappen" fick jag för mig att sy klart dem. Allt var ju ändå ut klippt. Detta blev resultatet. Är faktiskt ganska nöjd men eftersom min overlock strular igen har jag sytt dem på min vanliga maskin. Känns ju inte lika proffsigt men blir ju hållbarn och snyggt på utsidan i alla fall. Har aldrig gillat synen av zigg zaggade kanter. La till ett par runda fickor med kantband och fodrade dem med brunrutig flanell om någon skulle få för sig och titta efter. Övriga tygvalet föll på ljusbrun manchester tillsammans med chokladbruna muddar.

Tänkte att dessa skulle vara söta med en förklädesklänning eller en stickad tröja. Om det är lika tråkigt väder imorgon, blir det nog dessa tillsammans med den virk/stickade tröjan jag bloggade om tidigare som blir Skorpisens outfit till fikadejten med K och lilla S.

måndag 19 januari 2009

Klibbi kladd



Nu är det slut på klibbi kladdet! Min dotter Skorpan är nu 9 och en halv månad gammal och har ganska bestämda åsikter om hur hon ska äta. Haklappar har aldrig fungerat. De drar hon av sig lika snabbt som man sätter på dem och de hårda i plast går inte heller. Fram tills nu har vi valt att inte använda haklapp för det blir blir mindre fläckar och spill utan än med. Dock har hon den senaste månaden gått över till att äta helt själv. Hon ska ha maten i greppvänliga bitar och köra sitt eget race. Så nu har det blivit riktigt härligt kladdigt. Bananbitarna har hon använt som pomada, hårdkokta ägg är en alldeles utmärkt ansiktskräm och smörade brödbitar är finfint att polera bordet och kläderna med. Så jag kände att det var dags att ta upp det här med haklappar igen.

Resultatet blev denna. En tröja sydd i vaxad dukväv med kardborrknäppning bak i ryggen, muddar i ärmsluten. Samt flikar som går över låren med mellanrum för stolens mittpinne. Upptäckte ju nämligen att de flesta kladdiga matbitarna hamnade i knät så hon behöver lite extra skydd där. Mönstret har jag gjort själv men jag utgick från en raglantröja. Den prickiga vaxduken har jag köpt för 129 kr meter på Åhlens. Imorgon bitti får vi se vad Skorpan tycker om den.

söndag 18 januari 2009

Roliga gratis program!



Mustafa (http://www.hellomustafa.com/), en blogg jag följer fann jag det här roliga tipset. Poladroid kameror har ju alltid varit roliga men filmen är ju så förbaskat dyr och till den kamera jag har går det inte att köpa film till längre. Men på sidan http://www.poladroid.net/ kan man ladda ner ett gratisprogram som snabbt och enkelt gör om dina bilder till poladroidbilder. Rolig design är det på programmet oxå. Ser ut som en liten kamera som ligger löst på ditt skrivbord och bilderna hamnar utspridda över arbetsfältet innan man sparar dem. Ser riktigt mysigt ut. Som om man satt vid ett riktigt skrivbord med alla fina foton strödda omkring sig.

På bilden är en omlott tröja i mossgrön velour fodrad med ljusare grön mjuk trikå. Alla stickningarna har jag gjort i guldtråd och självklart är den en liten strutluva. Gjorde tröjan i början av vintern och den har hängt med och passat perfekt när det varit lite dragit inomhus. Mönstret är från Ottobres vinternummer -08. Dock har jag själv lagt till luvan och gjort den lite längre i livet.

Inimini



Trodde det skulle bli en massa sytt ikväll men när Skorpan somnade kl sju fastnade jag framför datorn med Illustrator. Hade gjort en enkel färgskiss med färgpennor tidigare på kvällen och skulle bara testa hur den skulle bli i vektorgrafik. Bilden är loggan jag ska ha på den hemsida som ska byggas. Vet inte än om jag är nöjd. Jag brukar få sova på saken så vi får se imorgon vad jag tycker.

I eftermiddags skar jag ut delarna till en prickig haklappsöverdel, en randig förklädesklänning och ett par manchester knickers. Allt är till Skorpan. Nu ligger allt och väntar i små högar på köksbordet, redo att sys ihop. Får se om det blir något mer gjort ikväll...

 
Besökare idag: